Småbarnsforvalteren

Av: Christina Parker | Publisert: 1. Sep 2016 | Kategori: Sparing

Aksjer. Fond. Smak på ordene. Det smaker litt som en eksklusiv champagne drukket av en fyr med litt for stor klokke, skreddersydd dress og sviende dyr bil. Denne smaken hadde også Martin Graftås av finansbransjen da han var fersk i jobben. Nå, åtte år senere har smaksløkene blitt mer nyanserte, og det er langt mer sannsynlig at du treffer en jovial kar iført fullt regnhyre sammen med en toåring på lekeplassen.

La oss kalle en spade for en spade. Aksjemarkedet gjenspeiler samfunnsutviklingen og verdiskapingen som skjer i verden hver eneste dag. Har du derfor tro på at verden fortsatt skal bestå, og at du og resten av verdens befolkning skal fortsette å spise, drikke, bruke klær og drivstoff – rett og slett forbruke varer og tjenester, skal du ikke behøve å være skeptisk til aksjemarkedet, sier 37åringen som trådte sine barnesko på Gjøvik.

I dag er han salgssjef for et av landets største fondsforvaltningsselskaper. I tillegg er han småbarnsfar til en liten pjokk på drøye to år. Begge jobbene er like viktige, men der papparollen består av mye lek og moro, er det å jobbe med fond strukturert og nitidig. Og minst like langsiktig som barneoppdragelse.

Forvalterne våre er ekstremt dedikerte og de bryr seg kun om én ting; å investere i kvalitetsselskaper som skaper god avkastning for kundene våre over tid. Likevel lever fortsatt myten om at finansbransjen kun er opptatt av kortsiktige gevinster, egen inntjening og luksusforbruk. Men det stemmer ikke. Ikke her i ODIN. Tar du en titt bort på forvalterbordet er det jo en relativt nøktern gjeng, sier han med et snev av dialekt. Årene i hovedstaden har altså ikke fjernet ham helt fra Innlandet.

Mange tror de gambler

Fire år etter endte siviløkonom-studier gikk Martin for første gang gjennom svingdørene til ODIN Forvaltning i Oslo. Nå er jobben hans å sørge for at flest mulig forstår hvor enkelt og lønnsomt det er å spare i fond. Har du en langsiktig sparehorisont gir aksjefond en solid avkastning.

I juni 2013 hadde pengene vokst til 1,4 millioner kroner. Da begynner vi å snakke mye penger!

I løpet av de siste årene har vi opplevd at folk flest har fått mer kunnskap og erfaring med fondssparing, men mange har fortsatt mye å lære. Mange tenker dessverre på aksjer og fond som pengespill og gambling. Samtidig tror mange at man må ha mye penger å investere, og at man må bruke mye tid og krefter på å følge med i markedet for at man skal lykkes. Det viser seg gang på gang at det motsatte er det beste, det har jeg mange eksempler på, sier han engasjert.

For skal vi tro eksemplene han legger frem, kan det å spare langsiktig i fond fremstå som rene Lottogevinsten. Det er likevel avgjørende at du har lang tidshorisont og is i magen i turbulente tider.

Som å ringe Norsk Tipping

– I løpet av årene mine i ODIN har jeg møtt mange spennende kunder, men én dame skiller seg spesielt ut. Hun tok kontakt med oss i juni 2013 fordi hun visste at hun hadde plassert penger hos oss, men var verken klar over hvor mye, eller hvor de var plassert. Det i seg selv er jo litt pussig siden vi sender ut beholdningsrapporter hver måned, men uansett, sier han før han trekker pusten og fortsetter. Det er som om han skal fortelle en stor og viktig hemmelighet.

Derfor sparer Martin selv i aksjefond

De fleste nordmenn sparer i bank og i eiendom, men det betyr ikke at disse er de beste spareformene for deg som sparer langsiktig. Visste du for eksempel at:

  • I aksjefond kan du forvente tre til seks prosent meravkastning utover bankrente
  • Prisstigning og skatt “spiser opp” bankavkastningen din
  • Du trenger en forventet avkastning på 5% pr. år for å bevare pengeverdien din. Bankrentene i dag ligger på ca 1,5 %
  • Sparer du langsiktig er matematikken din beste venn renters rente effekten er viktig for å få en god avkastning
  • Sparing i fond er Lønnsomt, Enkelt, Tilgjengelig og Trygt eller LETT som vi liker å kalle det
  • Sparing i fond passer til de aller fleste spareformål alt fra sparing til barn, barnebarn, pensjon og oppbygging/bevaring av formue

Hos ODIN Forvaltning sørger du for at pengene dine blir mer verdt enn de er i dag. ODIN skaper verdier for fremtiden.

– Vi fant frem tallene og kunne se at hun hadde satt inn omtrent 75 000 kroner i 1992. I juni 2013 hadde pengene vokst til 1,4 millioner kroner**. Det kan vi trygt kalle en god avkastning! Med slike glade overraskelser på lur er det lett å forstå at småbarnsfaren trives i jobben.

Han er også nøye med å påpeke at fondssparing er for alle. Uansett lommebok og uansett alder.

– I utgangspunktet er ikke dette noe spesielt tilfelle. Mange av kundene våre har hatt tilsvarende opplevelser, og den årlige snittavkastningen er ikke så mye mer enn hva man strengt tatt bør forvente i aksjemarkedet, nemlig tre til seks prosent mer enn hva man får i banken. Det spesielle er at hun har sittet i ro så lenge, og på den måten klart det som mange hobbyspekulanter mislykkes med. Hun følte helt sikkert at hun hadde tatt en telefon til Norsk Tipping, og ikke oss, sier han.

Sparer til hele familien

Jobber du i Volvo, kjører du Volvo, ikke Ford. Jobber du i Cola, drikker du for all del ikke Pepsi. Så hvordan sparer en som jobber med fond? For Martin er det å ha en spareplan det viktigste, og mesteparten av pengene plasserer han i aksjefond.

Med en aktiv liten kar i huset trenger jeg å sove godt om natten. Ved å spare i aksjefond trenger jeg altså ikke å bruke sårt tiltrengte timer med søvn til å analysere aksjemarkedet.Dette gjør mine gode forvalterkolleger for meg. Med en lang sparehorisont slipper jeg også å ligge våken og bekymre meg over at sparepengene mine til tider svinger i verdi. Martin har et fast spareavtaletrekk som trekkes den dagen lønna kommer inn. På denne måten tilpasses den månedlige økonomien sparebehovet.

I tillegg har jeg innført et snev av selvdisiplin; det som måtte være igjen av penger fra forrige lønning når den neste kommer, flytter jeg inn i de samme fondene. Til sønnen vår sparer vi også barnetrygden, samtidig som besteforeldrene på hver side av familien setter av penger til ham i fond.

Bestemoren hans mente riktig nok at en høyrentekonto var det beste, men etter et aldri så lite familieråd ble vi enige om å gi junior en så god start på livet som mulig. Med 18 års sparehorisont er aksjefond utvilsomt det beste alternativet, og han vil stå mye sterkere den dagen han skal stå på egne bein enn hvis pengene ble satt i banken, sier han.

Holder roen i mørket

Martins plan for fremtiden består av å fortsette en god og jevn sparing og holde hodet kaldt. Selv når markedet ser som mørkest ut og mediene skriker om kriser og krakk. Det er tross alt mange år til pensjonisttilværelsen for en mann i sin beste alder.

Vi opplever at mange av kundene våre er opptatt av pensjon, og det synes vi er veldig bra. Fremtidige pensjonister kan forvente at inntekten blir halvert den dagen de går av med pensjon, og da er det greit å ha penger i bakhånd. Mitt råd er derfor å starte pensjonssparingen tidlig, og ikke bli tatt av de irrasjonelle følelsene som dukker opp når finansmarkedene ikke ser så lyse ut. Skal du spare i flere tiår er det nemlig én ting som er sikkert, og det er at verdien på pengene dine kommer til å bli mindre en gang i blant. Men, som alltid – etter regn kommer det sol.

Summa summarum vil det bra hvis du sparer lenge nok, til tross for nye kriser og korreksjoner. Et godt eksempel er damen som sparte 75 000. Hun har blant annet vært gjennom to kriger i Midtøsten, dot.Com- boblen, terrorangrepet den 11.september, og  for ikke å snakke om finanskrisen; den tredje verste økonomiske nedturen på 185 år. Alt dette samtidig som hun hele tiden har vært lykkelig uvitende om hvordan verdien på pengene hennes har gått opp og ned.

Mitt beste råd er derfor at man er lojal mot spareplanen sin og at man ikke prøver å “time” aksjemarkedet. Det har nemlig en lei tendens til å skjære seg. Som vi sier; «time» er langt viktigere enn «timing» i aksjemarkedet. Derfor kan det være en god ide å heller overlate sparingen og investeringen  til fondsforvaltere som oss, avslutter han.

DISCLAIMER:

**ODIN Norden fra juni 1992 til juni 2013