Elisabeth sparer til sønnene i aksjefond

Av: Christina Parker | Publisert: 1. Sep 2016 | Kategori: Sparing

Allerede før sønnene til Elisabeth (37) var født, hadde hun begynt å spare for dem i aksjefond. I dag er Benjamin fem år og Sebastian ett, og mammaen og pappaen deres er fortsatt strålende fornøyde med de sparevalgene de har tatt. De kan tydelig se at det lønner seg.

– Vi ønsket å spare til guttene slik at de kan få en god start på livetVi vurderte ulike spareformer, men fordi vi skal spare såpass langsiktig, valgte vi aksjefond. Der vet vi at det er en risiko for at sparepengene svinger i perioder, men det er jo nettopp det som gjør at vi oppnår høyere avkastning over tid, sier Elisabeth Lunde Austad som til daglig jobber som forretningsutvikler i ODIN Forvaltning.

– Målet er at de skal ha litt ekstra når de skal etablere seg slik at de for eksempel kan ha mulighet for å kjøpe seg sin første leilighet eller studere i utlandet.

Men selv om hun også arbeider med fondssparing er jobben som mamma like, hvis ikke enda viktigere. Når hun skulle velge spareform lyttet hun til både hjertet og fornuften. Med en nesten 20 år lang sparehorisont, setter familien i dag av hele barnetrygden i aksjefond hver måned.

Det lønner seg å spare i aksjefond

De fleste nordmenn sparer i bank og i eiendom, men det betyr ikke at disse er de beste spareformene for deg som sparer langsiktig. Visste du for eksempel at:

  • I aksjefond kan du forvente tre til seks prosent meravkastning utover bankrente
  • Prisstigning og skatt “spiser opp” bankavkastningen din
  • Du trenger en forventet avkastning på 5% pr. år for å bevare pengeverdien din. Bankrentene i dag ligger på ca 1,5%
  • Sparer du langsiktig er matematikken din beste venn – renters rente effekten er viktig for å få en god avkastning
  • Sparing i fond er Lønnsomt, Enkelt, Tilgjengelig og Trygt – eller LETT som vi liker å kalle det
  • Sparing i fond passer til de aller fleste spareformål – alt fra sparing til barn, barnebarn, pensjon og oppbygging/bevaring av formue

Hos ODIN Forvaltning sørger du for at pengene dine over tid blir mer verdt enn de er i dag. ODIN skaper verdier for fremtiden.

– Vi synes det er veldig fint å kunne bidra med litt sparing, og selv om ikke alle har mulighet til å sette hele barnetrygden til side, er det å spare i fond kjempeenkelt. Du bestemmer selv hvor mye og hvor ofte du vil spare, og jeg tror nok de aller fleste har råd til å sette av mellom 300 og 500 kroner i måneden. Lar man pengene stå i over 18 år med god avkastning kan det bli mye penger etterhvert, sier hun med et smil.

Familiens sparesjef

Valget om å spare i aksjefond til sønnene og ikke på vanlig høyrentekonto som de fleste andre velger, ble i starten møtt med skepsis fra andre familiemedlemmer. Men etter fem år med sparing har avkastningen vært så god at selv de største skeptikerne er overbevist.

– Jeg har på en måte tatt på meg en sparesjefsrolle i familien – jeg snakker mye om sparing og er genuint opptatt av det. Jeg er klar over at aksjemarkedet svinger, og selv om de siste tre årene har vært gode finnes det ingen garanti for fremtiden. Men så lenge man har en lang nok tidshorisont, blir avkastningen mye bedre enn i for eksempel banken. Jeg er veldig fornøyd med at jeg til og med har klart å omvende min egen mor. Først var hun veldig usikker på om fondssparing var riktig, nå sparer hun selv i aksjefond.

Sparing - Elisabeth er strålende fornøyd med sparevalgene hun har tatt.

Elisabeth er strålende fornøyd med sparevalgene hun har tatt.

Fondssparing er enklere enn de fleste tror, og selv ekspertene mener at dette er en av de beste spareformene for langsiktig sparing. For Elisabeth og ektemannen har spareopplevelsen vært god selv om verdien på pengene har svingt litt gjennom disse fem årene, og de føler seg helt trygge på valget de tok før eldstemann ble født.

– Vi ser jo at dette er en lønnsom måte å spare til guttene på, så vi kommer definitivt til å fortsette, avslutter hun.