Kutt småkjøp og nyt livet med god råd

Av: Christina Parker | Publisert: 1. Sep 2016 | Kategori: Sparing

Et par kaffe mocca om dagen, litt nye klær og et kjempegodt tilbud på en designerveske som du bare måtte slå til på. Lønningen fordufter samtidig som du irriterer deg over å aldri ha råd til de store, fine kjøpene. Høres det kjent ut?

Du har gått i forbrukerfella. Du handler og handler, men tenker ikke over hva, hvorfor og hvor mye. Pengene strømmer ut, men du klarer ikke sette fingeren på noe konkret som du har brukt penger på. Så hvordan kan det ha seg at venner og bekjente – som tjener omtrent det samme som deg – kan ha råd til både hus og hytte og samtidig dra på luksusferier med alt inkludert?

Svaret er så enkelt at det nesten blir for dumt. De sparer.

– Jeg har ikke råd til å spare

Sakte men sikkert sparer de. Kanskje et par tusenlapper her og det som ble til overs etter en litt sparsommelig måned der. Ved å bruke litt mindre penger enn de tjener hver måned, har de spart opp en fin pott med penger i løpet av et år. Sparer de over flere år, blir det raskt snakk om betydelig pott. Det er penger de kan bruke på å finansiere en ny bil eller en ekstra fin utenlandstur.

Setter du av 1000 kroner hver gang lønnen tikker inn, trenger du ikke spare en livstid før du kan unne deg og dine noe ekstra fint

– Det har ikke jeg råd til – jeg har ingen penger til overs i slutten av måneden, sier du. Men skal vi tro forbrukerøkonomene på TV, har de fleste av oss råd til å spare litt. Du trenger nemlig ikke sette av mange tusen kroner hver måned for at summen til slutt skal kunne utgjøre en forskjell. Setter du av 1000 kroner hver gang lønnen tikker inn, trenger du ikke spare en livstid før du kan unne deg og dine noe ekstra fint. Og den beste måten å spare på spør du da kanskje?

Den beste måten å spare på er i fond.

– Fond er alt for komplisert

Selv om de fleste nordmenn putter sparepengene i banken, gjerne i samme bank som brukskontoen befinner seg, betyr ikke det at det alltid er det beste stedet å oppbevare dem. Det er alt for lett å bruke dem opp, og renten på sparekontoen din er ikke nødvendigvis veldig god.

– Men banken er så enkel å forholde seg til. Den kjenner meg. Fond derimot – det er både vanskelig og komplisert, sier du. Og der tar du feil.

Aller helst ønsker du jo å øke kjøpekraften. Du vil ha råd til mer, det er derfor du sparer. Det får du ikke alltid i banken

Det er spesielt to elementer du bør merke deg hvis du skal vurdere fondssparing; årlig prisstigning og avkastning. Å spare betyr at du setter av penger i dag som du skal bruke en gang i fremtiden. Når Norges Bank sier at den årlige prisstigningen kommer til å være på 2,5 prosent, betyr det at bankkontoen din trenger en rente på 5 prosent eller mer for å bevare kjøpekraften hvis man tar høyde for skatt og inflasjon. Aller helst ønsker du jo å øke kjøpekraften. Du vil ha råd til mer, det er derfor du sparer. Det får du ikke alltid i banken.

Fordi du kan forvente en høyere avkastning ved å spare i fond sammenliknet med å spare i bank, er det mer sannsynlig at pengene dine vokser i verdi i fond. Grunnen til dette er at fondet du har plassert penger i, har investert i selskaper som stiger i verdi.

Det lønner seg å spare i aksjefond

De fleste nordmenn sparer i bank og i eiendom, men det betyr ikke at disse er de beste spareformene for deg som sparer langsiktig. Visste du for eksempel at:

  • I aksjefond kan du forvente tre til seks prosent meravkastning utover bankrente
  • Prisstigning og skatt “spiser opp” bankavkastningen din
  • Du trenger en forventet avkastning på 5% pr. år for å bevare pengeverdien din. Bankrentene i dag ligger på ca 1,5%
  • Sparer du langsiktig er matematikken din beste venn – renters rente effekten er viktig for å få en god avkastning
  • Sparing i fond er Lønnsomt, Enkelt, Tilgjengelig og Trygt – eller LETT som vi liker å kalle det
  • Sparing i fond passer til de aller fleste spareformål – alt fra sparing til barn, barnebarn, pensjon og oppbygging/bevaring av formue

Hos ODIN Forvaltning sørger du for at pengene dine over tid blir mer verdt enn de er i dag. ODIN skaper verdier for fremtiden.

Fond er altså en god spareform for de som ønsker å øke kjøpekraften sin. De som ønsker å ha mer å rutte med. Og det har du vel?

– Hvordan kommer jeg i gang?

Å bli en flink sparer handler ikke om å sette av halve gevinsten hvis du vinner i Lotto. Ei handler det om å leve på vann og brød mens hele lønnen blir stående urørt. Men begynner du å plassere litt penger i fond i dag, kan du følge med på utviklingen i markedet, se pengesummen din endre seg og ta del i din egen økonomiske fremtid. Du bestemmer helt selv hvor mye du har råd til å spare, hvor ofte du vil sette av penger og hvilke fond pengene skal plasseres i.

– Så hvordan kommer jeg i gang, spør du?

Løsningen er nærmere enn du tror. Hos ODIN Forvaltning kan du enkelt kjøpe de fondene du ønsker i deres digitale løsning ODIN Online kun ved hjelp av din personlige BankID. Basert på sparemålet ditt og hvor lenge du ønsker å spare, finnes det en rekke ulike fond å velge mellom. Du finner garantert et fond som dekker dine behov.

Med en filosofi om å jobbe for å skape verdier for fremtiden, jobber fondsforvalterne i ODIN hardt for at dine veltjente sparepenger skal bli mer verdt den dagen du skal bruke dem enn de er i dag. På den måten får du også råd til de store, fine kjøpene.