La sparepengene svinge seg i fond

Av: Christina Parker | Publisert: 1. Sep 2016 | Kategori: Sparing

Å begynne å spare i fond er som å søke på en ny jobb. Får du den ikke har du fortsatt din gamle jobb. Er du derimot så heldig å få jobben, kan du gjøre et realt lønnshopp. Samtidig er det alltids en liten fare for at du ikke trives. Det er spennende og nervepirrende, men potensialet for gevinst er stort.

Sparing - Martin Henrichsen, salg- og markedsdirektør i ODIN

Martin Henrichsen, salg- og markedsdirektør i ODIN

Det snakkes mye om at det er mer lønnsomt å plassere sparepengene i fond enn i bank i disse dager. Avisene maser, økonomene råder, og du lukker ørene.

– Nei takk, jeg er ikke villig til å risikere pengene jeg har spart opp i løpet av alle disse årene, tenker du i ditt stille sinn.

For det er nettopp der det stopper for mange. “Risken” for å tape penger. Når det kommer til sparepengene skyr vi risiko som pesten. Derimot tar vi mer enn gjerne noe risiko når vi hopper i fallskjerm, kjøper en bolig uten dokumentert rørleggerarbeid, eller kjører bil uten fullkasko. Den samme risikoen som faktisk kan bidra til at pengene dine kan vokse betydelig.

Etter stormen kommer alltid solen frem

For det er nemlig slik at dersom du ønsker at sparepengene dine skal få en høyere avkastning enn de får ved å stå på en bankkonto, er du avhengig av å utsette pengene for svingningene i aksjemarkedet.

Ja – det kan bety at pengenes verdi tidvis synker, men etter stormen titter alltid solen frem, og avkastningen stiger igjen. Historisk sett har Oslo Børs hatt en gjennomsnittlig årlig avkastning i overkant av 12 prosent siden 1983. Har du en lang nok sparehorisont skal det med andre ord mye til for at svingningene bidrar til noe annet enn vellykket sparing.

Både teorien og historien er krystallklar på dette området – du skal få meravkastning ved å investere i aksjefond

– I ODIN Forvaltning forventer vi en gjennomsnittlig avkastning i aksjefond på åtte til ti prosent i året, men vi sier samtidig at du bør ha en sparehorisont på minst fem til syv år. Både teorien og historien er krystallklar på dette området – du skal få meravkastning ved å investere i aksjefond. Man må slutte å snakke om og fokusere så mye på risikoen med fondssparing. Risikoen er at mange blir for kortsiktig og tar pengene ut, sier salg- og markedsdirektør i ODIN, Martin Henrichsen.

 

Folkesparing folket ikke kan nok om

Den blide rogalendingen forklarer det enkelt; risiko er egentlig det samme som svingninger i markedet. Dessverre tenker mange bare på sannsynligheten for å tape penger når de hører ordet. Å spare i fond er verken utrygt eller skummelt. Det er ifølge Henrichsen folkesparing.

– Alle vet at aksjemarkedet går opp og ned, men hva betyr det egentlig for sparepengene dine? Mange klarer nok ikke helt å skille mellom aksjetradere og fondssparere. De er ikke sikre på hva det vil si å være investert i et fond.

De er ikke sikre på hva det vil si å være investert i et fond

– Men fondssparing er for folk flest. I min terminologi er trading det samme som gambling og spekulasjon. Det driver ikke vi med – vi er langsiktige, aktive eiere som tar det å bygge solide porteføljer på alvor, sier han.

Sparer du lenge nok er det faktisk mer sannsynlig at du taper penger i banken enn i fond. I stedet for å beholde kjøpekraften din, kan du ved å spare i fond øke pengenes verdi.

Sving så mye du selv ønsker

Basert på hvor store svigninger du ønsker å utsette deg for, finner Henrichsen og hans dyktige forvalter-kollegaer spareløsningen som passer deg best. Skal du spare lenge, for eksempel til pensjon, er aksjefond å foretrekke. Her er svingningene størst – det samme er avkastningen.

Skal du spare i mindre enn syv år, anbefales kombinasjonsfond eller rentefond, hvor rentefondene har de laveste svigningene. Men da blir også avkastningen mindre.

– Et tips er å starte sparing for så å glemme det. Før over litt penger hver måned og la det stå i ro helt til du skal bruke dem. Folk flest har lært masse om fond og investeringer de siste ti årene, og investerer i dag mer, ikke mindre når markedet faller. Men det er fortsatt et stort sparepotensiale, spesielt når det gjelder pensjonssparing. Der er alle enige, både politikere, forsikringsselskapene og bankene. Fond er en av de beste måtene å spare til pensjon på, avslutter Henrichsen.

Det lønner seg å spare i aksjefond

De fleste nordmenn sparer i bank og i eiendom, men det betyr ikke at disse er de beste spareformene for deg som sparer langsiktig. Visste du for eksempel at:

  • I aksjefond kan du forvente tre til seks prosent meravkastning utover bankrente
  • Prisstigning og skatt “spiser opp” bankavkastningen din
  • Du trenger en forventet avkastning på 5% pr. år for å bevare pengeverdien din. Bankrentene i dag ligger på ca 1,5%
  • Sparer du langsiktig er matematikken din beste venn – renters rente effekten er viktig for å få en god avkastning
  • Sparing i fond er Lønnsomt, Enkelt, Tilgjengelig og Trygt – eller LETT som vi liker å kalle det
  • Sparing i fond passer til de aller fleste spareformål – alt fra sparing til barn, barnebarn, pensjon og oppbygging/bevaring av formue

Hos ODIN Forvaltning sørger du for at pengene dine over tid blir mer verdt enn de er i dag. ODIN skaper verdier for fremtiden.