– Svenskene er dobbelt så flinke som oss

Av: Christina Parker | Publisert: 1. Sep 2016 | Kategori: Sparing

Svenskene sparer dobbelt så mye i fond som oss nordmenn. Mens vi putter pengene i hus, hytter og bank, har “söta bror” vært best i fond-klassen flere tiår allerede. Hvorfor er det slik? Vi kan da for all del ikke la svenskene slå oss?

Sparing - Vegard Søraunet, ansvarlig for fondet ODIN Sverige

Vegard Søraunet, ansvarlig for fondet ODIN Sverige

Vi er vant til å vinne i langrennssporet, i alpintbakken og i lønnsforhandlingene hvert år. Selv om svenskene selger flere møbler og biler enn oss, spiller det ingen rolle så lenge vi tar gullmedaljene med hjem. Samtidig anser vi oss som to temmelig like folkeslag. To sider av samme sak. At vi elsker brunost og de spiser surströmming spiller ingen rolle.

Men forskjellene er der – spesielt når vi ser på hvordan vi investerer sparepengene våre.

Raske nordmenn med noe å lære

– Det er faktisk en stor kulturell forskjell mellom Norge og Sverige. Bare måten svenskene snakker om fond på er totalt forskjellig fra hvordan folk flest omtaler det her hjemme. Svenskene putter penger i fond fordi de ønsker å ta del i en verdiskapning som skjer i selskapene over mange år. De investerer med lang horisont, og det er gjerne da det blir lønnsomt for folk flest. I Norge tenker dessverre mange av de som er i aksjemarkedet at de skal gjøre raske penger og at det i større grad er å sammenligne med gambling.

Det sier Vegard Søraunet, ansvarlig for fondet ODIN Sverige – et fond som utelukkende investerer i svenske selskaper. Ikke bare er jobben hans å følge med på det svenske aksjemarkedet. Han er også gift med en svenske. Han kjenner med andre ord både den svenske og norske kulturen svært godt, og er det én ting han er sikker på, så er det at vi har ett og annet å lære fra naboene i øst.

Svenske sparepenger vokser raskere

Tar vi utgangspunkt i statistikken, viser den at vårt fremste investeringsobjekt er bolig. Når boligen er kjøpt og lånet er under kontroll, plasserer vi de resterende sparekronene på en sparekonto. Man skulle nesten tro vi ikke ønsket at de hardt opparbeidet pengene våre skulle stige i verdi.

For mens pengene våre i beste fall er like mye verdt den dagen vi vil bruke dem som da vi satt de inn, nyter svenskene godt av en spareform som gir langt høyere avkastning ved langsiktig sparing. I Norge kan du for eksempel forvente en årlig avkastning på mellom åtte og 10 prosent, noe som er godt over bankens rente. De svenske pengene vokser altså raskere enn prisstigningen i samfunnet ellers, og det har de gjort helt siden 80-tallet.

I Norge tenker dessverre mange av de som er i aksjemarkedet at de skal gjøre raske penger

– I Sverige begynte det store fokuset på fondssparing med at Allemannsfondene som ble opprettet i 1984, premierte lavere beskatning for de som valgte å investere pengene sine der. Det faktum at det var mer skattegunstig å spare i fond fremfor vanlig banksparing har nok ført til at svenskene har kommet mye lenger enn oss, forklarer Vegard.

I dag plikter nemlig svenske arbeidsgivere til å sette ansattes pensjonspenger i fond, der ansatte selv kan velge hvor og hvordan de skal plasseres. Resultatet er at et helt folk har blitt fondssparere. I dag synes svenskene fond er verken skummelt eller komplisert. Med lanseringen av innskuddspensjon i 2006 er vi på vei i Norge også, men vi ligger fortsatt langt bak Sverige.

Sprer risiko med fondssparing

Setter du pengene dine i fond hos ODIN Forvaltning unngår du å legge alle eggene dine i samme kurv. I stedet for at de fleste verdiene dine er plassert i for eksempel bolig, vil du ved å plassere dem i fond spre risikoen. Ett ODIN-fond består nemlig av 25-35 ulike aksjer fordelt på like mange selskaper. Setter du inn en tusenlapp, fordeles investeringen slik at du ikke skal lide dersom en av aksjene ikke utvikler seg som planlagt.

– Personlig sparer jeg en del av lønnen min i blant annet aksjefondet ODIN Sverige, og jeg anbefaler alle å sette av litt penger hver måned som de sprer ut over ulike fond. Det kreves kun et minstebeløp på 300 kroner for å starte sparingen, du tar del fra første krone, og du kan selge deg ut på dagen om du ønsker. Tenk på sparingen din som en kake, der fondssparing bør være ett av flere kakestykker, avslutter han med et smil.

Det lønner seg å spare i aksjefond

De fleste nordmenn sparer i bank og i eiendom, men det betyr ikke at disse er de beste spareformene for deg som sparer langsiktig. Visste du for eksempel at:

  • I aksjefond kan du forvente tre til seks prosent meravkastning utover bankrente
  • Prisstigning og skatt “spiser opp” bankavkastningen din
  • Du trenger en forventet avkastning på 5% pr. år for å bevare pengeverdien din. Bankrentene i dag ligger på ca 1,5 %
  • Sparer du langsiktig er matematikken din beste venn renters rente effekten er viktig for å få en god avkastning
  • Sparing i fond er Lønnsomt, Enkelt, Tilgjengelig og Trygt eller LETT som vi liker å kalle det
  • Sparing i fond passer til de aller fleste spareformål alt fra sparing til barn, barnebarn, pensjon og oppbygging/bevaring av formue

Hos ODIN Forvaltning sørger du for at pengene dine blir mer verdt enn de er i dag. ODIN skaper verdier for fremtiden.